How to: Haal alles uit je basilicum

basilicum, tips, verzorging, stekken

Verse basilicum. Geen pasta is compleet zonder. Hij maakt je salade af en die huisgemaakte pesto is een ware smaaksensatie in je mond. Vol goede moed beland je nieuwe plantje weer in je winkelwagen. De vorige keer had ‘ie er niet zo veel zin in. En stond hij er binnen een paar dagen slapjes en treurig bij. Tot nu. Met deze tips haal je alles uit je basilicum.

Mijn liefde voor basilicum en plantjes is volgens mij duidelijk! Ik vind experimenteren super leuk. Iets laten groeien. En al helemaal iets laten groeien dat je ook nog iets teruggeeft. Een tijd geleden gaf ik daarom een (planten)vriendin basilicumzaadjes cadeau. Toen ik de volgende keer bij haar kwam, was het bijna een basilicumoerwoud. Met een tas vol basilicum keerde ik huiswaarts. Tijd voor een stekexperiment.

basilicum, stekken, zaaien, plantenliefde

Zaaien, stekken of een plantje?

Het kan allemaal. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft. Zaadjes in huis? Stop ze in de grond. Geef ze veel liefde, voldoende water en vooral veel licht. Ik ging dus stekken. Ik sneed een paar steeltjes schuin af. Haalde de onderste blaadjes eraf. En dan de truc: maak een paar beschadigingen in de steel, gewoon subtiel. Hier groeien straks namelijk zijn nieuwe worteltjes uit. Zet ze in een vaasje met water en wachten maar. Voldoende wortels? Dan is het tijd om ze te gaan planten. Klinkt dit allemaal als te veel gedoe? Haal dan -vol goede moed- dat plantje weer in huis en lees snel de verzorgingstips hierna door.

Zo houd je je plantje in leven

Geef hem voldoende ruimte

Heb je eenmaal een plantje, dan wil je er zo lang mogelijk van genieten natuurlijk. Heb je een plantje uit de supermarkt? Geef hem dan eerst een grotere pot, met voldoende aarde. Zorg er wel voor dat de pot gaatjes aan de onderkant heeft. Ook als je de basilicum hebt gezaaid of gestekt is het fijn dat ‘ie genoeg ruimte heeft om goed te kunnen groeien.

Licht

Dit is zijn absolute energiebron. Zet je basilicum dus op een zonnige plek. Een plek waar hij in ieder geval 4-6 uren per dag zonlicht krijgt. Dit kan zowel binnen als buiten zijn. Dus niet: verstopt in een donker hoekje op je aanrecht 😉 Gun hem die zonnestralen.

Water

Slurpen. Tanken. Absorberen. Water heeft ‘ie niet snel genoeg van. Maar let op: geef hem nooit van boven water. Zet je pot op een schaaltje en geef het water in het schaaltje. Zo slurpen de wortels het vanzelf op. Het liefst ook nog een beetje lauwwarm water, met eventueel zo nu en dan een beetje extra voeding.

Met deze tips op zak, kan het bijna niet mis gaan. Ga je zelf ook aan de slag. Ik ben benieuwd naar je creatie en ervaringen.