Keuzes, oneindige mogelijkheden. Voor een ieder iets. Alles op maat en zelf samen te stellen. Het lijkt ultieme vrijheid. Want hoe meer keus hoe beter, toch? Of toch niet? Afgelopen week las ik een artikel over FOBO in Flow Magazine. Eerst dacht ik, ah verkeerd gespeld. Ze bedoelen vast FOMO, die kende ik namelijk wel. Het bang zijn om ergens niet bij te kunnen zijn en iets te missen. Maar nee, het bleek wel degelijk goed geschreven en na even lezen begreep ik hem.
FOBO dus, oftewel: fear of better options. Want ja, met eindeloze mogelijkheden wil je wel graag precies de juiste keus maken. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? En hoe voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet en uiteindelijk dus niets doet? Daarom hier 3 tips om om te gaan met FOBO.
Zoveel mensen, zoveel wensen
Waar, leuk en mooi tegelijk. Maar waar je dan vaak niet zo op zit te wachten is je worstelen door een jungle van de wensen van andere mensen. Je wilt gewoon de ideale optie voor jouw interieur zien, met hier een daar misschien een kleine zijsprong om je blik te verruimen. Maar zeker niet al die andere opties. Dat brengt je aan het wankelen, je raakt vermoeid en geïrriteerd. Je weet het gewoon niet meer. Hoe vaak mensen wel niet zeggen: “Na uren in de woonboulevard en speuren op internet zitten we nog steeds thuis, zonder nieuwe eettafel.” En dat wil je voorkomen, dat je uiteindelijk niets doet. Of wel een keus maakt waarna je meteen daarna gigantisch begint te twijfelen en allemaal andere opties voorbij ziet komen en dus niet meer blij bent met de tafel die je gekocht hebt. Helaas, het lijkt wel hét ultieme verdienmodel van tegenwoordig te zijn. Maar hoe ga je ermee om?
TIP 1: Voorwaarden stellen
Stel het is tijd voor een nieuwe eettafel. Waar moet die tafel dan aan voldoen? Wat voor vorm, kleur en materiaal. Wil je iets dat robuust is? Of juist slank en strak? Hoe groot moet hij zijn? Hoe lang wil je ermee doen? Hoeveel geld wil je eraan uitgeven en wil je dat ‘ie nieuw is of ga je liever voor een tweedehands optie? Zet zo al je voorwaarden voor een nieuwe eettafel op een rij. En heel belangrijk: zodra je de interieurjungle ingaat, blijf bij je voorwaarden. En zet oogkleppen op voor al het andere dat je tegenkomt.
TIP 2: Tijdslimiet + ga niet alles checken
Je kunt soms echt verdwalen op internet. Ik denk dat bijna iedereen het op een bepaalde manier wel herkent. Je zit er klaar voor en gaat op jacht naar je eettafel. Plots ben je verzeild geraakt in de wondere wereld van de tafels op internet of in een woonboulevard. Grote kans dat je overzicht totaal kwijt is. Daarom, stel een tijdslimiet. Ga bijvoorbeeld maximaal een uur of twee op zoek en ga vervolgens iets anders doen. Kijk er op een ander helder moment nog eens naar en bekijk je opties aan de hand van jouw voorwaarden. Ga dus ook niet uren scrollen door reviews van anderen. Want ja, zoveel mensen – zoveel wensen. Wat voor Jan belangrijk is, hoeft voor jou niet zo te zijn. Je weet niet waar een review op gebaseerd is. Lees er dus een paar, maar blijf ook hier niet hangen.
TIP 3: Doe het samen
Hah, nu denk je vast. Jaa jij schuift jezelf even naar voren. Klopt! Nee, niet alleen. Als je keuzes gaat maken, kan het heel fijn zijn om die samen met een ander te maken. En ja bijvoorbeeld een interieurstylist, maar zeker ook een vriend(in) of familielid. Iemand die van buitenaf meekijkt heeft vaak een veel helderder beeld, geen associaties en bovenal twijfels. Het kan vooral fijn zijn om je eigen beeld ook helder te krijgen en uiteindelijk een knoop door te hakken.
EXTRA: Wees tevreden met je keus!
Heeeeel belangrijk. Wees blij met de keus die je gemaakt hebt. Probeer andere opties die je tegenkomt links te laten liggen en echt blij te zijn met wat je hebt. Stop met vergelijken. Ja dat geldt ook hier. Op Pinterest en Instagram zie je de meest fantastische interieurs verschijnen. Doe het niet, ga niet kijken en wees blij. Mocht je na een tijdje toch het gevoel houden dat je de verkeerde keus hebt gemaakt, ga dan goed kijken wat er mist of wat je anders wilt. Pas dan kom je weer in actie.
Heb je ook last van FOBO en kun je inderdaad wel extra hulp gebruiken, je mag me altijd een berichtje sturen.