Ja, ik kan mezelf inmiddels wel bestempelen als “Crazy Plantlady” en ik hoor mezelf ook met regelmaat zeggen dat ik echt niet nog meer planten in huis moet halen. En nog vaker faal ik in die boodschap (oeps). Maar hé, een plantenverslaving doet niemand kwaad. Tijd om daarom wat planten ‘in het licht’ te zetten. En ik trap af met de aloë vera, die houdt wel van een beetje licht. 😉
Deze rakker is een echte oeroude plant, mét geneeskrachtige werking. De Grieken en Romeinen ontdekten al snel dat de plant een super (wonden) genezer is. Daarom zie je hem tegenwoordig ook veelvuldig terugkomen in verzorgingsproducten, en terecht.
Op plantensafari
Naast de aloë vera zijn er nog veel meer planten en kruiden die super goed zijn voor je gezondheid. Toen ik een aantal jaren terug in Zuid-Afrika op ‘wandelsafari’ ging, en ja dat klinkt net zo fantastisch als het was, waren we al echte rangers als speurend op jacht naar voetafdrukken van giraffes en olifanten én kwamen we allemaal planten en kruiden tegen. Onze persoonlijke ranger vertelde ons van alles over de aloë vera, mega interessant. Deze man wist zoveel van planten, welke giftig waren, wat voor werking ze hebben en waarvoor je ze het beste kunt gebruiken. Daar kunnen we hier in het Westen nog iets van leren.
Wist je dat?
Heerlijk, eventjes feitjessmijten, gewoon in een paar woorden handigheidjes, wie wil dat nou niet.
Verbrand? Door de zon of een schaafwond dat uitgemond is in een brandwond? Smeer een klodder Aloë Veragel erop. Het verkoelt, en versnelt herstel. Wij hadden dit vroeger altijd al in huis en gaven het zelfs een naam: Jelly (haha).
Supplement. In het sap van de Aloë vera (en verwar dit vooral niet met de gel, koop het dus voor de veiligheid in de supermarkt), zitten allerlei vitamientjes en mineralen die bijvoorbeeld erg bevorderlijk werken voor de spijsvertering.
Luchtzuiverend. Alleen de plant in je kamer neerzetten biedt al voordelen. Hij zuivert namelijk de lucht en zorgt voor een fijn klimaat in huis.
Snelle verzorgingstips
Even paar snelle tips, zodat je deze (nieuwe) vriend in leven houdt. En fijn, hij is niet zo veeleisend.
- Zet hem letterlijk in het licht. Hij houdt van volle zon en een klein beetje schaduw.
- Verzuip ‘m niet. Geef hem 1x per week water of zo nu en dan een dompelbadje. In de winter houdt ‘ie een winterslaap en hoef je hem zelfs maar 1x per maand water te geven.
Houd jij ook zo van planten? Lees dan ook de algemene voordelen van planten in je huis of hoe je zelf een urban jungle creëert. (Nee ik wil je verder helemaal niet per ongeluk met opzet aansteken met het plantenvirus.)