DIY | Van oude garage naar duurzame Zweedse parel
Zo kun je de transformatie van onze garage absoluut het beste omschrijven. In de zomer van 2022 kochten wij ons huis. Waar we eerst overtuigd waren dat er niet veel hoefde te gebeuren, kwamen we er toch al vrij snel achter dat het hele huis op de kop mocht. En idem dito voor de tuin. In de tuin stond een oude lelijke garage. Ook al is lelijk bijna nog een understatement. Maar goed, van binnen is ‘ie nog goed en hij heeft al bewezen behoorlijk handig te zijn. Dus slopen, nee dat gaat te ver. Maar een goede upgrade kon ‘ie zeker gebruiken. Dus ik ging aan de slag met de duurzame verfkwast.
Duurzame verf van Moose Färg
Dat ik duurzaamheid belangrijk vind, mag inmiddels duidelijk zijn. Voor mij is het inmiddels logisch dat je zo goed mogelijk om probeert te gaan met de aarde en onszelf. Dat betekent in het kort: minder spullen, tweedehands waar mogelijk en materialen die zo weinig mogelijk schade brengen aan de aarde en bij voorkeur bestaat uit puur natuur dat gewoon weer opgenomen kan worden. Met mijn duurzame visie in combinatie met een voorliefde voor Zweden en Scandinavië kwam ik al snel uit op de duurzame verf van Moose Färg.
Het Nederlandse bedrijf laat haar verf maken in Zweden en werkt op zo’n manier dat het gehele bedrijf het milieu en de natuur zo min mogelijk belast. Daarnaast zorgen ze goed voor de mensen waarmee ze werken. De verf zelf bestaat uit natuurlijke materialen, met water, pigment en lijnzaadolie als hoofdbestanddelen. Plus de verf is vrij van microplastics. Lees hier alles over hoe Moose Färg omgaat met duurzaamheid.
Voorbereiding en verven maar
Voorbereiding is het halve werk, maar meestal niet mijn favoriete onderdeel. Gelukkig was het alleen nodig om het hout flink te schuren, het stof weg te halen en je bent klaar om te gaan. Zelf koos ik voor de traditionele Zweedse kleuren Falu Röd met Norrland Vit. De verf van Moose Färg is dus watergedragen. Toen ik de emmer opende rook het gewoon lekker en hoefde ik het alleen maar iets te verdunnen met water, goed roeren en smeren maar. De verf heeft een hele mooie matte afwerking, waardoor het ook heel lang meegaat. In tegenstelling tot ‘standaard’ verf trekt de verf in het hout en is het niet een soort laagje op het hout.
Het mooiste effect krijg je met een grote blokkwast en dat klinkt zwaarder dan je denkt. Als het hout goed geschuurd is (zodanig dat het niet meer bladdert), smeer je het vrij makkelijk uit. Na één laag zie je al een gigantisch verschil en lijkt het van een afstand al behoorlijk dekkend. Uiteindelijk heb ik overal twee lagen opgedaan en is het volledig dekkend.
Het resultaat mag er zijn