Heel veel mensen kennen deze ‘m maar al te goed: de lange muur. Vooral in (relatief) nieuwe huizen. Waar het vroeger gebruikelijk was voornamelijk hokjes te gebruiken, houden we tegenwoordig veel van wijds en ruimtelijk. En dat betekent vaak: alles in één ruimte én een hele lange muur. Maar wat doe je dan met die muur, zodat je toch het fijne huiselijke en geborgen gevoel creëert? Daarom 4 tips voor die eindeloos lange muur.
1. Kleur
Oh my, kleur! Je kunt er zo ontzettend veel mee. Voor mij persoonlijk is het een soort mega speeltuin waar je flink mee kunt uitpakken en experimenteren. In het geval van de lange muur kun je met kleur juist erg goed gaan kaderen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van één of meerdere vlakken. Afhankelijk van je indeling natuurlijk. Laatst heb ik voor een lange muur 3 verschillende vlakken gebruikt. Tegen de lange muur vind je de keuken, die overloopt in het zitgedeelte. Achter de keukenwand is een vlak gemaakt, vervolgens een verticale tussen beide gedeeltes in en een lagere horizontale achter de bank. Op deze manier markeer je de verschillende zones. Door in dit geval in dezelfde kleurfamilie te blijven, houd je wel het geheel.
2. Scheidingswand
Een scheidingswand? Huh, wacht! denk je misschien wel. En terecht want je wilde waarschijnlijk juist die grootse ruimte. En no worries, die blijft. Want een scheidingswand hoeft niet meteen massief te zijn. Juist door hem open te houden, blijft het geheel luchtig en houd je de verbinding. Of zelfs een half hoge muur kan al wonderen doen. In het voorbeeld hieronder heb ik gebruik gemaakt van een houten scheidingswand. Luchtig, ruimtelijk en knus tegelijk.
3. De kast
Een beetje terug naar vroeger zou je kunnen zeggen. Met een knipoog naar de ensuite, maar dan net even anders. Je kunt de lange muur opdelen door er een hoge kast te plaatsen, in de lengte van de muur, maar juist ook een kwartslag gedraaid, zodat het de ruimte letterlijk doorbreekt. Handig, kun je meteen je rotzooi opruimen. En als je een kast kiest waarbij het bovenste gedeelte open of doorzichtig is, behoud je wel de verbinding, de luchtigheid en het ruimtelijke gevoel.
Goed, uiteindelijk is iedere ruimte anders en zeker in combinatie met haar bewoners. Voor de één werkt het één voor de ander juist het tegenovergestelde. Het is goed om helder te hebben wat jij plezierig vindt of juist niet. Kom je daar niet helemaal uit, of kom je telkens op hetzelfde uit? Ik denk graag eens met je mee!