Credits uitgelichte foto: Isabel Nabuurs
Schoonschip; de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa biedt plek voor 46 huishoudens, met zo’n 100 bewoners. En dit op een unieke plek in Amsterdam Noord. Een plek waar de robuustheid van de oude industrie en duurzame nieuwbouwprojecten elkaar ontmoeten. Een ontzettend mooi en inspirerend project om eens onder de loep te nemen. Wat leren de Schoonschippers ons? En wat zijn hun drijfveren?
Hoe is Schoonschip ontstaan?
Het hele verhaal vond zijn allereerste begin op, hoe toevallig, een woonboot. En niet zo maar één, nee de geWoonBoot, een geheel zelfvoorzienende woonboot. In 2008 interviewde Marjan de Blok de bewoonster en was het zaadje gepland.Vol enthousiasme deelde ze haar inspiratie en inzichten met haar vrienden en familie om ook zo te gaan wonen. De plannen werden gesmeed en de groep enthousiastelingen werd steeds groter. Nu, tien jaar later, is de bouw van een gehele drijvende wijk gestart.
Wat zijn de drijfveren van de Schoonschippers?
De woonboot werd een wijk en de wijk een community. Alle (toekomstige) bewoners hebben de neus dezelfde kant op staan. Allemaal vinden zij duurzaamheid belangrijk, maar dat is niet alles. Ze voelen zich vereerd als een Schoonschipper door het leven te gaan en te mogen wonen en leven op een bijzonder mooie plek. Daarom bestaat de wijk niet uit slechts een aantal woningen. Nee, wat dacht je van een drijvende speeltuin, kassen, Boot&Breakfast of een duurzaam filmfestival?
Daarnaast deed Marjan in dit filmpje een hele ware uitspraak die mij triggerde:
Met Schoonschip creëren we de mogelijkheid om dingen met elkaar te delen en samen te doen. – Marjan de Blok
Duurzaamheid gaat niet alleen om de impact op het klimaat en de natuur, het gaat ook om de mensen. Samen bereik je zo veel meer. Maar ook geven om elkaar en zorgen voor elkaar. Dat maakt de wereld een stuk mooier. Het begint uiteraard bij jezelf, maar samen kun je de verandering teweeg brengen. Laten we daarom samen de wereld mooier en schoner maken. En hoe fijn is het dat je er nooit alleen voor staat!
Hoe worden de huizen duurzaam?
In de wijk worden veel verschillende duurzame technieken met elkaar gecombineerd. Maar niet alleen technieken, ook materialen spelen een grote rol. Hier een aantal aspecten op een rijtje:
- Zonnepanelen die verbonden zijn met een smartgrid, een slim systeem dat energie uitwisselt tussen de bewoners. (Daar is de deler weer)
- Passief bouw, een manier van bouwen dat zo goed geïsoleerd is dat het zo’n 90% minder energie nodig heeft.
- Optimale ligging van de boten ten opzichte van de zon
- Geen gebruik van aardgas
- Warmtepompen die warmte van water onttrekken
- Afvalwater wordt in verschillende stromen afgevoerd en zal op termijn worden afgevoerd naar een bioraffinaderij voor vergisting en het omzetten van energie.
- Minimaal 1/3 van het dakoppervlak bestaat uit groen
- Strobouw, waarbij er letterlijk strobalen tussen de muren komen als isolatiemateriaal
- Inzet van gebruikte materialen
Benieuwd naar de ambitieuze plannen van Schoonschip?
Je leest het laatste nieuws, de plannen en ontwikkelingen van Schoonschip hier op hun website. Maar ook lees je wie de bewoners zijn, wat zij belangrijk vinden en hoe ze naar de toekomst kijken.
Hoe kijk jij naar de toekomst? En wat heb jij geleerd van de Schoonschippers? Laat het hieronder weten.