Het is begin mei, ik tuur uit mijn authentieke boogramen. Een oase van rust en groen valt over me heen. De eeuwenoude kastanjeboom vormt zich als een soort groen gordijn rondom mijn huisje. Ik word er meteen rustig van. Net als de vele plantjes en dieren die onder de boom ook hun thuis vinden.
Twee tortelduifjes zoeken hun plekje in de boom, een plekje dat ze binnenkort tot hun thuis bekronen. Naast hun tikt een specht wild in het rond, op zoek naar een goede snack. Het lijkt allemaal zo vredig. Tot het moment dat er mannen met handschoenen, gereedschap en een flinke stapel tegels de rust komen verstoren. Hardhandig worden bloemen en planten de grond uitgerukt en letterlijk met de grond gelijk gemaakt. De campagne die de gemeente afgelopen zomer voerde, heeft duidelijk niet iedereen bereikt. Het tegenovergestelde vindt jammerlijk genoeg plaats: groen eruit – stenen erin.
Vergroenen van de stad – harder nodig dan ooit
We kunnen het niet ontkennen, de weersomstandigheden worden extremer. Lange droge en hete periodes worden afgewisseld met heftige regenval. Waar je de ene dag badend in het zweet smacht naar verkoeling, graaf je een paar dagen later in je kast zoekend naar een jas. Onderzoek wijst bovendien uit dat de toename van verharding, zoals tegels en stenen mens, dier en natuur een behoorlijke lading negatieve effecten bezorgt. Tijd voor actie!
Elke steen minder helpt
Vergroening heeft vele voordelen. Wat dacht je van deze:
- Het water zakt makkelijk de bodem in
- Het kwik stijgt in de stad minder snel
- Insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren hebben weer een thuis
- Het bodemleven verbetert
- Het is stukken prettiger en gezonder vertoeven
- Minder grote belasting op het riool bij heftige regenval
- Lekker veel schaduw en verkoeling in de zomer
- Demping van het omgevingsgeluid
- Bewezen: je wordt een stuk relaxter van groen
- En natuurlijk: plantjes zijn gewoon heel mooi!
Let’s do this together
Juist! Samen kunnen we een verschil maken. Of je nou alleen beschikt over een minuscuul balkon, een dakterras of gaat voor het grotere werk met een heuse tuin. Overal is ruimte voor planten. En laten we vooral onze daken niet vergeten, een prachtplek voor een beetje extra groen. Niet echt groene vingers? Of geen idee waar je kunt beginnen? Te veel gedoe misschien? Overal is een oplossing voor! Kijk ook eens op de website van Stichting Operatie Steenbreek voor tips en trucs. Zelf heb ik bij mijn nieuwe huisje ook een echt tuintje – met jawel nu nog vooral tegels. Mijn eerste stap logischerwijs: heel veel tegels eruit.
Welke stap heb jij al gezet of welke mooie eerste beweging ga jij maken? Ik ben razend benieuwd.