Duurzaam of groen wonen, we worden er – gelukkig – steeds meer mee geconfronteerd en het geitenwollensokken imago schuurt er langzamerhand steeds meer van af. Toch blijft duurzaamheid ergens nog een vaag begrip.
Wil jij ook groener en duurzamer gaan leven, maar heb je geen idee waar je kunt beginnen? Lees dan snel verder. In dit artikel heb ik een aantal praktische en algemene tips voor je op een rijtje gezet. Zodat je vandaag nog de eerste stap kunt zetten. En natuurlijk, we zijn niet allemaal perfect en duurzaam leven en wonen kan ook niet perfect zijn, maar ik realiseer me wel dat iedere stap die gezet wordt een positieve bijdrage levert. Welke stap zet jij vandaag?
Korte resumé: wat is duurzaam wonen?
Laten we beginnen met het beantwoorden van de vraag. Er zijn vele begrippen, definities en verklaringen. Persoonlijk vind ik dat duurzaam wonen niet stopt bij het instellen en aanpakken van een aantal praktische dingen zoals zonnepanelen of isolatie, het is meer een levensstijl. Bewust leven en zo weinig mogelijk schadelijke impact veroorzaken voor mens, dier en de natuur, dat is voor mij Groen Vertoeven. Zodat we nu en in de toekomst samen nog lang mogen blijven genieten van deze prachtige wereld. En dan kijk ik niet alleen naar hoe we onze omgeving dan inrichten of bouwen, maar ook naar hoe we consumeren.
10x praktische tips voor groen vertoeven
Vanuit het voorgaande heb ik ‘de 10 gouden regels voor duurzaam wonen’ opgesteld. Deze regels helpen mij telkens weer te beseffen dat ‘less’ vaak ‘more’ is. En om de juiste keuzes te maken om duurzaamheid in en rondom het huis verder te vergroten
1. Compact wonen
Even een inkoppertje. Hoe groter je huis, hoe hoger bijvoorbeeld de stookkosten en het energieverbruik. Creëer daarom je eigen Tiny House, zo kom je elkaar nog eens tegen ook, wel zo gezellig. 😉
2. Vervuil zo min mogelijk
Ja daar was ‘ie al, lekker praktisch. Kijk naar verschillende toepassingen om je huis te isoleren, maar ook hoe je je energie verbruikt. Ook nog een fijne win voor je portemonnee, kaching!
3. Geef je spullen een tweede leven
Uitgekeken op die ene kast, of helemaal klaar met je eettafel? Gun je oude spullen een tweede leven. Een laagje verf doet al wonderen. En heb je een leuke klusser in huis? Maak er een heel nieuw meubelstuk van of hergebruik onderdelen.
4. Oud maar goud – hop naar de kringloop (of je oma)
Goud – ofwel goed op z’n Hollands – zijn die mooie vondsten uit de kringloop of van oma’s zolder. Als je goed zoekt en een beetje mazzel hebt, vind je ontzettend mooie spullen. Of als je zelf spullen hebt waar je niet zo vrolijk meer van wordt en je ze zelf geen tweede leven meer kunt geven, breng ze naar de kringloop.
5. Welcome to the jungle – yes, planten
Planten, ik houd er van. En tegenwoordig zijn planten ook echt niet meer weg te denken uit het interieur. Die groene rakkers staan niet alleen erg mooi, ze zuiveren ook meteen de lucht voor je, perfect. En ja er zijn ook planten voor mensen met, laten we zeggen, iets minder groene vingers.
6. Reduceer en scheid afval
Heb je echt al dat plastic nodig? Probeer afval zo veel mogelijk te voorkomen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van herbruikbare spullen. Kijk ook naar het materiaal waar je spullen van gemaakt zijn, zijn ze gemakkelijk afbreekbaar of te recyclen? En scheid het afval zo goed als dat je kunt, dat scheelt al een hele hoop (letterlijk).
7. Eerlijk voor mens, dier en natuur
Ga voor eerlijke producten en diensten. Hoe zijn ze geproduceerd, in wat voor omstandigheden zijn ze gemaakt? Zodat we liefdevol met mens, dier en natuur om kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan Fair Trade producten.
8. Koop bewust
Heb je echt dat ene schilderijtje, die nieuwste smart-tv of bank nodig? Wees bewust van wat je koopt en vraag je af of je het daadwerkelijk nodig bent. Probeer niet voor kwantiteit, maar kwaliteit te gaan, zo kun je nog jarenlang genieten van je spullen.
9. Gebruik duurzame materialen
Er zijn tegenwoordig steeds meer verantwoorde en natuurlijke materialen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan kurk, papier, bamboe en zelfs zeewier wordt tegenwoordig ingezet als productiemateriaal.
10. Minimaliseer
Een klein vervolg op punt 8. Maar kijk eens goed rond in je huis naar de spullen die je hebt. En plan vervolgens een grote opruim- en schoonmaakbeurt in. Minder spullen hebben heeft vele voordelen, het is en goed voor het milieu, het geeft je veel meer rust, je waardeert meer wat je hebt en het scheelt ook nog eens schoonmaken. Woehoe allemaal wins.